Rubriky
vepřové

Kotlety se žampionovou peřinou

Když čekám početnější návštěvu ráda připravuji tenhle pokrm. Za hodinu máte hotovo třeba pro deset osob. V houbařské sezóně nahrazuji žampiony houbovou směsí – milovníci hub to jistě ocení. Samozřejmě lze nahradit kotlety třeba krůtím nebo kuřecím masem.
Ingredience:
4 vepřové kotlety
4 vejce
25 dkg žampionů nebo 1 konzerva sterilovaných, výborné i z čerstvých hub
15 – 20 dkg sýru cihla
cibule
máslo
250 ml smetany
koření – stačí pepř, ale lze použít různé oblíbené směsi
sůl
Příprava:
  • Kotlety lehce naklepeme, osolíme okořeníme a rozložíme na pekáček.
Připravíme si peřinu:
  • Nakrájenou cibuli zlehka osmahneme na tuku, přidáme nakrájené žampiony a chvíli dusíme, zalijeme rozšlehanými vejci, promícháme a necháme srazit.
Směs vršíme na kotlety, zasypeme sýrem nastrouhaným na hrubém struhadle, zalijeme smetanou – i přes maso.

Pečeme v troubě asi 30 minut při 160 -200 stupních, dokud sýr nezčervená.

Doporučená příloha:
vařené brambory