Rubriky
ovocné

Placatý štrůdl

Placatý štrůdl je nejoblíbenější forma zpracování jablek pro mého manžela (calvados pomíjím).Tento štrůdl je nejlepší druhý den po upečení, pak je pěkně proleželý, vlahý. V období vánoc vyměním tvar vykrajovaného těsta ze srdíček na hvězdičky :)). A když si chci hodně vyhrát, rozložím je tak, aby do středu každé porce vyšla jedna.
Ingredience:
těsto:600 g hladké mouky,
250 g tuku (máslo, hera…),
200 g cukru moučka,
2 vejce,
1 prášek do pečiva (prdopeč),
sůl,
asi 3 lž. mléka
na potření:1 vejce a pár kapek citronu rozšlehat,
náplň:strouhaná jablka (asi 1,5 kg),
cukr,
skořice,
koření do jablečného závinu (nemusí být, ale je skvělé).
Příprava:
  • Z mouky, tuku, mléka, vajec, cukru, prdopeče a soli vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na dva díly. Větší polovinu rozválíme na plech, vyložený pečícím papírem.
  • Jablka osladíme a ochutíme kořením a rozprostřeme na těsto.
  • Z druhé poloviny těsta vyválíme placku, kterou pokryjeme jablka. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme zvolna asi 40 minut.
  • Pokud se těsto trhá, lze z druhé poloviny těsta vyválet placku, z té vykrájet např. kytičky či hvězdičky, pokrýt jimi jablka, ze zbytku těsta vytvořit okraj koláče, potřít vajíčkem a péci.