Rubriky
králík

Králík s nádivkou

Co se týče konzumace králičího masa, probíhalo mé dětství v duchu filmu „Slunce, seno, jahody“. Jen jsem neměla ke králíkům odpor, jako synek ze zmiňovaného filmu. Kupodivu se mi králičí maso nezošklivilo, i když bylo na jídelníčku každou neděli od jara do podzimu. Myslím, že se o to zasloužila kuchařská fantazie mojí maminky, která uměla připravit králíka na mnoho způsobů. Výsledek byl vždy vynikající. Králík s nádivkou je klasika, základní kámen našeho králičího jídelníčku.
Ingredience:
králík
špek
kmín
sůl
1/2 kg bůčku (nepovinné)

na nádivku:
4 rohlíky
10 dkg měkkého salámu
3 stroužky česneku
majoránka
2 vejce
1 malá cibule

Příprava:
Nádivka:
Rohllíky, salám a cibuli nakrájíme na kostičky, smícháme s vajíčky, česnekem a majoránkou a popř. dosolíme nebo lehce zavlažíme mlékem.

Králíka omyjeme, důkladně prošpikujeme proužky špeku, posolíme a pokmínujeme. Naplníme nádivkou, sešijeme nebo sešpendlíme, podlijeme.
Spolu s králíkem můžeme péci i na větší kostky nakrájený bůček. Přiklopíme druhým pekáčem a dáme péci. Během pečení několikrát maso i králíka obrátíme a přeléváme výpekem a a podléváme. Pokud již máme hotový knedlík, při každém polévání jedno kolečko namočíme do výpeku a zkoušíme, zda to bude k jídlu.

Jako jinou variantu lze králíka naporcovat, upéci téměř do měkka a půl hodiny před koncem pečení navršit na jednotlivé porce kopečky řidší nádivky a pak nechat dopéci do zlatova. Postup ochutnávání jako u první varianty.

Doporučená příloha:
kynutý knedlík a hlávkové zelí.