Tuhle polévku měla moje babička asi nejraději. Je rychlá, levná jednoduchá. Já ji uvařila z kyselého kozího mléka, ale samozřejmě lze i z kyselého kravského. Jen nenechávejte zkysnout trvanlivé mléko v krabici. Výborná bude z nepasterizovaného mléka např. z „mlékomatu“, které necháme zkysnout.
Ingredience:
1 l kyselého mléka,
sůl,
kmín,
2 lžíce hladké mouky,
voda,
máslo,
brambory.
Postup:
- Oloupané brambory uvaříme v osolené, vodě s kmínem.
- Kyselé mléko osolíme, přidáme kmín, uvedeme do varu a pomalu provaříme.
- V troše vody rozmícháme mouku a vlijeme do mléka. Mírným varem provaříme.
- Dle chuti dosolíme.
- Na hluboký talíř dáme uvařené brambory, přidáme kousek másla a zalijeme horkou polévkou.
- Můžeme dozdobit pažitkou.