Rubriky
ovocné

Borůvkový koláč podle Gurmánky

Tenhle koláč je téměř doslova okopírovaný od Gurmánky z jejích stránek, na které najdete odkaz vlevo od tohoto článku. Je borůvková sezóna a tenhle netradiční koláč určitě stojí za rozšíření. Těsto je hotové během několika minut, skvěle se zadělává a po třicetiminutovém pečení máte hotový skvělý koláč, který vám všichni pochválí.
Ingredience:
250 g polohrubé mouky,
125 g moučkové cukru,
125 g másla,
špetka soli,
1 vejce,
lžíce strouhanky (na posypání těsta).
Žmolenka:
hrubá mouka,
máslo,
cukr krupice.

Postup:
Smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Používám mísu, do které se vejde pohodlně jedna ruka, protože s tou si při přípravě zpočátku vystačíme.
  • Do mouky nakrájíme změklý tuk, přidáme celé vejce a prsty jedné ruky prohněteme.
  • Když se tuk spojí s moukou a vejcem, vzniklou směs zapracujeme do jedné těstové koule a trochu prohněteme (třeba na pracovní desce). Jde to snadno, jako každé tukové těsto. Na chvilku ho odložíme na chladné místo.

  • Vymažeme koláčovou formu tukem a vysypeme moukou.
  • Těsto dlaní vtlačíme do formy a na krajích trochu zvedneme. Pokud se nám těsto bude lepit na ruce, stačí si namočit prsty do studené vody a jde to jako po másle.
  • Takto připravenou formu s těstem propícháme vidličkou na několika místech.
  • Zlehka posypeme jemně mletou strouhankou.
  • Rozpálíme troubu na 180 °C.
  • Na těsto nasypeme borůvky v dostatečné vrstvě a posypeme žmolenkou. Při použití čerstvých borůvek můžeme dát vyšší vrstvu borůvek. Pokud máme borůvky mražené, dáme nižší vrstvu borůvek a dobře propečeme zespoda, borůvky mají tendenci protékat.
  • V troubě pečeme asi 30 minut.
  • Doporučuji nechat vychladnout, bude se vám lépe krájet i servírovat.