Pro uvaření tohoto lehkého bezmasého jídla mě inspiroval recept na Labužníku. V diskusi labužníci doporučují různé varianty tohoto jídla. Výborné může být z červené čočky.
Protože dnes je v tomto týdnu nejvhodnější den pro hladovku, chtěla jsem ji držet, ale opravdu to nedokážu. Tak jsem zvolila jinou variantu diety , a to bezmasý den, abych alespoň trochu odlehčila.
Ingredience:
šálek čočky (asi 200g),
šálek rýže,
bobkový list,
3 kuličky nového koření,
3 kuličky pepře,
1 cibule,
olej,
lžička kari,
lžička kurkumy,
lžička koriandru,
4 vejce vařená na tvrdo.
Postup:
- Čočku namočíme alespoň na hodinu.
- Přidáme bobkový list a nové koření. U
- Uvaříme zcela do měkka. Scedíme. (Pro úsporu času lze použít předvařenou čočku.)
- Rýži uvaříme do měkka v osolené vodě. Scedíme.
- Na pánev vlijeme asi 2 lžíce oleje. Necháme rozehřát, vsypeme koření (kari, kurkumu a koriandr). Necháme provonět v horkém oleji.
- Přidáme jemně nakrájenou cibuli, osmahneme.
- Přidáme čočku a rýži. Promícháme.
- Na talíř dáme směs a navrch rozkrojíme vajíčko.
- Pro zaryté masožravce podáváme s uzeninou či uzeným masem.