Ingredience:
500g kuřecího masa – stehna, prsa, křidélka – dle libosti,
300 g rýže (nedoporučuji jasmínovou, pokud chceme rizoto sypké, nejlepší je parbolied,
tuk,
cibule,
houby – sušené, mražené či čerstvé – lze i žampiony,
kmín,
sůl,
pepř,
paprika sladká,
masox (nemusí být).
Postup:
- Pokud budeme používat sušené houby, namočíme je do vody. Pokud čerstvé, tak je očistíme.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme a na tuku osmažíme do růžova.
- Kuřecí maso nakrájíme na kousky a přidáme k cibuli. Maso osmahneme.
- Osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku, kousek masoxu.
- Přidáme houby nakrájené na kousky (sušené houby již nekrájíme a dáváme je bez vody, ve které byly namočené).
- Zalijeme vodou do výše masa a dusíme téměř do měkka.
- Rýži propereme a přidáme k masu.
- Promícháme a případně zalijeme vodou. Tekutina by měla být asi tak 2 cm nad úroveň masa.
- Dusíme na mírném plameni ještě asi 15 min. – dokud rýže nezměkne. Již nemusíme míchat.