Recept na kološvárské zelí jsem vařila podle kuchařky Culinaria Maďarsko. Upravila jsem jej dle chuti (zredukovala jsem tuk a dala jsem více rýže). Je moc dobrý. Nejlepší je minimálně druhý den tak, jak doporučují v kuchařce. Maďaři podávají před konzumací kysaného zelí kmínovou polévku, aby zredukovali nadýmavé účinky zelí.

Ingredience:
1kg kysaného zelí,
500 g mletého vepřového masa,
tuk,
250 g rýže (parbolied),
1 cibule,
2 klobásy (debrecínské),
2 natvrdo vařená vejce,
250 ml kysané smetany,
250 ml jogurtu,
sůl,
pepř,
mletá paprika.
Postup:
- Cibuli nakrájíme a na malém množství tuku ji osmažíme. Přidáme mleté maso, osolíme, opaprikujeme, opepříme. Maso opečeme a poté dusíme pod pokličkou do vydušení tekutiny.
 - Rýži osolíme a uvaříme do měkka a sypka.
 - Klobásy a vejce oloupeme a nakrájíme na plátky.
 - Smetanu a jogurt smícháme, opaprikujeme.
 - Tukem vymažeme pekáček. Na dno dáme třetinu zelí (bez tekutiny), potřeme třetinou smetanové směsi, rozvrstvíme polovinu rýže, polovinu masa, poklademe polovinou klobás a vajec.
 - Další vrstva je opět třetina zelí, třetina smetanové směsi, zbytek rýže,masa, klobás a vajec.
 - Navrch přijde zbylá třetina zelí, kterou potřeme smetanovou směsí.
 - Zapékáme na 180°C do zlatova cca 20 min.