Rubriky
polévky

Chlebová polévka od Eji – Popeluchová

Bezvadná, hutná, chutná a rychlá polévka od Eji z Labužníka. Jak píše Eja – vhodná i pro masožravce, vegetariáni ji jistě uvítají. Překvapí masovou chutí. Skvělý nápad na zužitkování zbytků chleba. Doporučení – pokud tvrdé krajíce chleba nepůjdou nakrájet, nalámejte je nebo je chvilku zahřejte v mikrovlnce – pak je ovšem musíte nakrájet rychleji než vychladnou. Pro vysvětlení názvu: Popelucha je pokrm ze smaženého chleba s cibulí (viz recept Vali na Labužníku).
Ingredience:
300 g suchých chlebových kůrek
50 g sádla
1 cibule
3 vejce
hrst sekané zelené petrželky (nahradila jsem je sušenými bylinkami od Antonína)
sůl,
paprika,
(vegeta, masox – nemusí být)
Příprava:
Chlebové kůrky nakrájíme nebo nalámeme na kousky, osmažíme s cibulí na sádle / může být vepřové, ale třeba i husí/, dáme špetku papriky a sekanou petrželku, zamícháme a zalejeme 1,5 litrem horké vody. Povaříme. Vejce rozšleháme a pomalu za stálého míchání je lijeme do vařící polévky, dále už nevaříme.

Zdroj: Eja z Labužníka – Karoly Gundel – Maďarská kuchařka z roku 1958