Z kupovaného listového těsta lze vždy připravit výborný moučník. Lze postupovat jednoduše a rychle a moučník bude jistě dobrý. Tenhle recept je trochu jiný nejen způsobem uzavření závinu – to je jen taková parádička. Rozdíl oproti klasickému závinu je v přípravě jablek před pečením. Nejsou jen nastrouhaná a oslazená, ale nakrájená na drobné kousky, podušená s trochou vody a kořením a rozinkami. Rázem se dostanete do jiné chuťové dimenze. Ještě jednou připomínám koření – směs koření na závin udělá s jablky úplný zázrak.
Ingredience:
500 g listového těsta,
7 jablek,
rozinky,
ořechy,
cukr,
skořice nebo směs koření na závin (např. Štrůdl od Avokáda),
hladká mouka na podsypání,
piškoty,
1 vejce na potření.
rozinky,
ořechy,
cukr,
skořice nebo směs koření na závin (např. Štrůdl od Avokáda),
hladká mouka na podsypání,
piškoty,
1 vejce na potření.
Postup:
- Jablka oloupáme a nastrouháme nebo nakrájíme na malé kousky.
- Do hrnce vlijeme na dno trochu vody, přidáme jablka, osladíme, okořeníme.
- Přidáme rozinky.
- Zlehka podusíme, ne do kaše, ale aby jablka lehce změkla a spojily se chutě koření a jablek.
- Necháme vychladnout!
- Listové těsto rozkrojíme na 3 části.
- Z jednotlivých částí rozválíme pláty těsta.
- Na střed plátu dáme řádku piškotů, na ni navrstvíme dušená vychlazená jablka i s vydušenou šťávou (piškoty ji vsáknou).
- Okraje těsta nakrájíme na proužky a překládáním vytvoříme štrůdl.
- Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nahrubo nasekanými ořechy.