Ingredience:
125 g měkkého másla
125 g měkkého másla
300 g cukru
3 vejce
1 vanilkový cukr
250 g mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
250 ml vody
110 g kakaa
200 g kyselého zelí
3 vejce
1 vanilkový cukr
250 g mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
250 ml vody
110 g kakaa
200 g kyselého zelí
čokoládová poleva
Příprava:
- Troubu rozehřejeme na 180°C.
- Zelí dobře opereme, necháme odkapat a nakrájíme na malé kousky. Je-li v zelí kmín a černé koření, vybereme.
- Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny. Přidáme vejce, jedno po druhém. Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí, přesijeme do vaječné směsi a zalijeme vodou. Nakonec přidáme zelí. Dobře promícháme.
- Těsto nalijeme do vymazané, nebo pečícím papírem vyložené dortové formy.
- Pečeme asi 40 minut. Koláč necháme ve formě vychladnout.
- Poléváme čokoládovou polevou či ganachem a podáváme se šlehačkou nebo pomažeme čokoládovým krémem a pokryjeme ovocem.
Tento koláč je velmi neobvyklý, ale opravdu dobrý, nesmírně čokoládový a šťavnatý. Místo části kakaa můžete přidat nastrouhanou hořkou nebo mléčnou čokoládu.
Když budete mít odvahu upéct, neprozraďte, že je v koláči kyselé zelí. Čekejte na reakci až tajemství prozradíte. Recept je z Labužníka od Lydie.