Rubriky
vepřové

Vepřové ražniči

Ingredience:
750 g vepřového ramínka či krkovice
30 dkg uzeného masa či anglické slaniny
6 – 7 cibulí, větší množství není na škodu
sůl
pepř
paprika mletá sladká
kmín
jehly nebo špejle
asi 3 dcl vody
Příprava:
  • Vepřové a uzené maso nakrájíme na plátky.
  • Plátky osolíme, okořeníme a naklepeme. Cibuli oloupeme, překrojíme napůl od kořínků k nati a rozdělíme na plátky
  • Na jehly napichujeme střídavě maso, cibuli, uzené, maso. Asi dvě hrsti nakrájené cibule nenapichujeme.
  • Na dno pekáče dáme nakrájenou cibuli, na ni položíme ražniči, okořeníme sladkou paprikou a kmínem a podlejeme vodou.
  • Pečeme přikryté v troubě při teplotě asi 200 st.C asi 70 minut. Během pečení špízy otáčíme.
  • Dopečeme odkryté asi 20 min. a také otáčíme.
  • Jako příloha je vhodný houskový knedlík nebo brambor.
  • Pod špízy zůstane dost chutné šťávy k přelití přílohy.