Rubriky
kynuté

Maminčiny buchty – pro zadělání v domácí pekárně

Ingredience:
400 ml mléka,
250 g rozpuštěného másla,
3 vejce,
špetka soli,

1000 g polohrubé mouky,
250 g cukru,
30 g vanilkového cukru,
15 g sušeného droždí,

asi 200 g rozpuštěného sádla na potírání,

tvarohová, maková či povidlová náplň.

Příprava:
  • Mléko, tuk, vejce a sůl vlijeme do pekárny, přidáme mouku, cukr, droždí.
  • Zapneme program těsto a necháme zpracovat.
  • Těsto můžeme nechat kynout v pekárně nebo je vyjmeme, přendáme do misky, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout ve vyhřáté, vypnuté troubě.
  • Z vykynutého těsta oddělujeme kousky, plníme náplní, tvoříme buchty a spojem dolů klademe do vymazaného pekáče těsně jednu vedle druhé. Buchty potíráme tukem.
  • Necháme ještě chvíli kynout a pečeme asi 35 min. ve vyhřáté troubě nejprve na 180 st. a když zrůžoví, tak stáhneme na 160 st. a pečeme dohněda.
  • Během pečení potíráme rozpuštěným sádlem. Pokud příliš hnědnou, přikryjeme pekáč namočeným a vyždímaným pergamenovým papírem.
Buchty necháme chladnout v pekáči a poté pocukrujeme.