Ingredience:
400 ml mléka,
250 g rozpuštěného másla,
3 vejce,
špetka soli,
250 g rozpuštěného másla,
3 vejce,
špetka soli,
1000 g polohrubé mouky,
250 g cukru,
30 g vanilkového cukru,
15 g sušeného droždí,
asi 200 g rozpuštěného sádla na potírání,
tvarohová, maková či povidlová náplň.
Příprava:
- Mléko, tuk, vejce a sůl vlijeme do pekárny, přidáme mouku, cukr, droždí.
- Zapneme program těsto a necháme zpracovat.
- Těsto můžeme nechat kynout v pekárně nebo je vyjmeme, přendáme do misky, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout ve vyhřáté, vypnuté troubě.
- Z vykynutého těsta oddělujeme kousky, plníme náplní, tvoříme buchty a spojem dolů klademe do vymazaného pekáče těsně jednu vedle druhé. Buchty potíráme tukem.
- Necháme ještě chvíli kynout a pečeme asi 35 min. ve vyhřáté troubě nejprve na 180 st. a když zrůžoví, tak stáhneme na 160 st. a pečeme dohněda.
- Během pečení potíráme rozpuštěným sádlem. Pokud příliš hnědnou, přikryjeme pekáč namočeným a vyždímaným pergamenovým papírem.
Buchty necháme chladnout v pekáči a poté pocukrujeme.