Rubriky
teplé předkrmy

Velikonoční nádivka

Bez téhle nádivky si Velikonoce neumím představit. Dělávali jsme ji po léta již od mého dětství a tradici jsem převzala a nádivku připravuji každé Velikonoce. Nádivka – někde se jí říká hlavička – není žádná dieta, žlučníkáři by se měli připravit na velký nápor na pochroumané zažívání. Ale je to dobrota a kopřivy jsou přece zdravé :)). Fotku nádivky přidám až po Velikonocích, nemám ji v archívu z minulých let.
Ingredience:
1000g uzeného vepřového (nejlépe krkovička),
750 g vepřového masa (nejlépe krkovička).
15 rohlíků nebo housek,
15 vajec,
3 hrsti mladých kopřiv
sůl
Příprava:
  1. Vepřové a uzené maso spolu uvaříme ve vodě do měkka.
  2. Maso vyjememe z vývaru, necháme vychladnout a nakrájíme na kousky.
  3. Pečivo nakrájíme na kostičky a zalijeme je vejci, která jsme rozšlehali v části vývaru z masa.
  4. Kopřivy spaříme, očistíme, nasekáme na kousky a přimícháme nasekané kopřivové natě.
  5. Vše smícháme dohromady, osolíme, opepříme a dochutíme utřeným česnekem.
  6. Směs dobře promícháme a rozetřeme do pekáčku nebo zapékací misky.
  7. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C nejprve přikryté 25 minut.
  8. Poté odkryjeme, zvýšíme teplotu a dalších cca 20 minut dopékáme, dokud nemá nádivka křupavou kůrčičku.