Rubriky
pomalý hrnec

Rijet v pomalém hrnci

Recept na rijet (rillete) jsem našla na Labužníku, kde jej uvedla Bedla. Další odkaz je v olivové kuchařce. Já jsem probrala všechny odkazy a upravila podle svého pro přípravu v pomalém hrnci.
Výsledek se opravdu zdařil – vynikající pochoutka z vepřového masa – pomazánka na toasty.

Ingredience:

1 kg krkovice,
1 kg bůčku,
1 kg sádla,
3 kávové lžičky soli,
pepř,
150 ml bílého vína.

Postup:
  • Sádlo nakrájíme asi na dvoucentimetrové kostičky, maso na kostičky o něco větší. Maso vložíme do pomalého hrnce, osolíme, opepříme a zalijeme vínem.
  • Vařila jsem na high 5 hod. a pak na low další asi 3 hod. V první fázi jsem maso asi 3x promíchala.
  • Když bylo maso velmi měkké, odebrala jsem sádlo a maso jsem rozmačkala šťouchadlem na brambory.
  • Masovou hmotu jsem dala do skleniček a na povrchu jsem zalila sádlem.
  • Zbylé sádlo jsem také zalila do skleniček – uplatní se na vaření nebo na chléb.
Z celé dávky bylo 5 skleniček o obsahu 2dcl a 2 skleničky sádla. To co neupotřebím do 10ti dnů steriluji.