Ingredience:
500 g mletého hovězího masa,
asi 100 g slaniny,
1 střední cibule nakrájená na kostičky,
2-3 stroužky česneku nakrájené na plátky,
asi 100 g slaniny,
1 střední cibule nakrájená na kostičky,
2-3 stroužky česneku nakrájené na plátky,
čokoláda – asi dvě až čtyři kostičky
1 plechovka loupaných rajčat a 1 sklenice leča (nemusí být oboje),
2 plechovky (po cca 400g) kvalitních červených fazolí, ideální jsou Bonduele „v chilli omáčce“ nebo podobné v chilli nebo rajské omáčce (ve slaném nálevu nebrat),
1-2 feferonky nakrájené na kousky, můžou být i sterilované nebo nemusí být vůbec,
sůl,
1 plechovka loupaných rajčat a 1 sklenice leča (nemusí být oboje),
2 plechovky (po cca 400g) kvalitních červených fazolí, ideální jsou Bonduele „v chilli omáčce“ nebo podobné v chilli nebo rajské omáčce (ve slaném nálevu nebrat),
1-2 feferonky nakrájené na kousky, můžou být i sterilované nebo nemusí být vůbec,
sůl,
mleté chilli koření,
dobromysl (oregano),
kmín.
dobromysl (oregano),
kmín.
Příprava:.
Ve větší pánvi nebo kastrolu rozškvaříme nakrájenou slaninu, na ní opečeme cibuli a česnek. Přidáme mleté maso, osolíme, přidáme kmín a trochu oregana příp.chilli. Maso vařečkou rozdrobíme na menší kousky. Mícháme a opékáme. Maso necháme lehce přismahnout, pak promícháme – to opakujeme asi třikrát. Když je maso celé opečené nebo zešedlé přidáme feferonky, lečo a konzervu loupaných rajčat – také je vařečkou rozmačkáme na menší kousky. Zmírníme plamen a za občasného míchání dusíme minimálně hodinu, klidně dvě. Pak přidáme konzervy fazolí bez nálevu. Promícháme a zvolna dusíme ještě asi 5 minut a zároveň dochucujeme. Přidáme asi dvě kostičky čokolády, chilli, feferonky přidáváme opatrně – nemusí být vůbec, opravdu dle chuti. Pokrm by měl mít prolnuté chutě všech potravin, neměl by jen pálit.
Ideální přílohou je tmavý čerstvý chléb , mohou být i rohlíky nebo topinky z toustového chleba – nebo kukuřičné placky, tortily.