Maminčin oblíbený dort nesměl chybět na žádné oslavě. Chutná i dnes.
Ingredience – těsto
3 vejce
150 g cukru krupice
3 polévkové lžíce vařící vody
50 g ořechů
100 g hrubé mouky
Ingredience – krém
4 polévkové lžíce hrubé mouky
1 polévková lžíce pudinkového prášku – vanilkový
1/2 litru mléka
3 lžíce cukru
200 g másla
dále potřebujeme – 200 ml pařížská šlehačka
Postup – korpus
Ořechy opražíme na pánvi, necháme vychladnout a nastrouháme. Lze použít i nastrouhané ořechy bez pražení, ale pražením se chuť ořechů zvýrazní.
Žloutky šleháme s polovinou cukru. Po lžicích přidáme vařící vodu, šleháme do pěny.
Z bílků ušleháme tuhý sníh s druhou polovinou cukru. Postupně přidáme žloutkovou směs. Nakonec zlehka vmícháme mouku smíchanou s nastrouhanými ořechy.
Dno dortové formy vymažeme a vysypeme moukou. Do formy dáme dortové těsto. Pečeme na 160 st. C asi tak 40 min. Zda je těsto pečené zjistíme dotekem na těsto nebo vpíchnutím špejle do těsta. Pečené těsto se na špejli nelepí. Po upečení formu zevnitř objedeme nožem. Prkénko nebo tác položíme na formu a otočíme. Uvolníme rámek formy. Dortový korpus necháme vychladnout. Po vychladnutí korpus podélně prořízneme.
Postup – krém
Z mléka, mouky, vanilkového prášku a cukru uvaříme hustou kaši. Přikryjeme potravinovou fólií, můžeme ji přiložit na povrch kaše. Necháme vychladnout.
Máslo šleháme, po lžicích přidáváme vychladlou kaši. Ušleháme krém. Necháme zchladnout.
Postup – konečná úprava
Polovinu krému rozetřeme na první plát, přiklopíme druhým plátem a potřeme celý povrch dortu krémem. Boky dortu můžeme posypat nastrouhanými ořechy. Zdobíme ušlehanou pařížskou šlehačkou. Necháme vychladit.