Rubriky
nezařazené

Kynutý- nekynutý závin

Ingredience:

300 g hladké mouky

125 g změklého másla

25 g droždí (nebo 7 g sušeného)

3 polévkové lžíce cukru krupice

150 ml mléka

špetka soli

Postup:

Z trochy teplého mléka, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek a necháme jej vzejít. Trvá to asi 15 minut. Pokud máme sušené droždí, tento krok vynecháme a droždí smícháme s moukou.

Mouku prosejeme na pracovní plochu a uděláme do ní důlek, do kterého vlijeme kvásek, přidáme máslo nastrouhané na hrubém struhadle, špetku soli a zbytek mléka. Vše spolu zpracujeme na vláčné těsto, které ihned rozdělíme na dvě části. Těsto nenecháváme kynout.

Plníme nádivkou (jablka, mák..)

Záviny přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C do zezlátnutí, asi 20 – 25 minut.